Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli prawidłowo zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
Włoska restauracja Kraków
Ale w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet prawnie nazywać się pizzerią!
Czym znamionuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest wymagane prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub ewentualnie 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ukochane dodatki, chociaż wolno trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.