Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film